Therapie in de praktijk

U kunt terecht met uiteenlopende vragen. Echter, mocht uw hulpvraag er niet tussenstaan, voelt u zich vrij om alsnog contact op te nemen voor bijvoorbeeld het doorverwijzen naar een andere hulpverlener.

Behandeling

Angsten, depressie, burn-out, aanpassing, rouw & verlies, trauma en negatief zelfbeeld.

Lees meer »

Voor, tijdens & na een zwangerschap

De behandelaar is gespecialiseerd op het gebied van behandeling van kwetsbare zwangeren, verse moeders en vrouwen met een (onvervulde) kinderwens.

Lees meer »

EDMR Therapie

Elk traject is maatwerk, bijvoorbeeld bij trauma, depressieve– en / of angstklachten.

Lees meer »

Therapie in de natuur

Naar uw wens is het mogelijk de therapie al wandelend in het bos, duinen of aan zee te doen. De praktijkeigenaresse is geregistreerd buitenpsycholoog.

Lees meer »

Therapie op basis van de hulpvraag

Therapie in Noordwijk

In de praktijk worden clienten met uiteenlopende problematiek gezien. Ervaart u klachten op één of meerdere van onderstaande thema’s? Dan kunt u (vrijblijvend) contact opnemen.

Na aanmelding volgt triage (telefonisch beoordelen van de hulpvraag). De intake wordt ingepland en uw behandeling kan van start gaan.

Een aantal voorbeelden

Angst, paniek en fobie

Traumatische ervaringen

Kwetsbare zwangeren, moeders - en vrouwen

Verlies en rouw

Depressieve gevoelens en burn - out klachten

Negatief zelfbeeld

Vruchtbaarheidsproblemen en ongewenst kinderloosheid

Kwetsbare zwangeren, vrouwen
en/of moeders

Voor, tijdens en/of na een (eventuele) zwangerschap

Ouderparen ontwikkelen tijdens de fasen voor de geboorte verwachtingen over het ouderschap. Wanneer er in één van deze fasen of tijdens of na de geboorte, problematiek optreedt voor moeder of voor het (ongeboren) kind, zal dit in de meeste gevallen impact hebben op deze verwachtingen. Dit zal eventuele aanpassing, verdriet en / of rouw met zich meebrengen.

Psychologenpraktijk Sancta Maria richt zich op de behandeling van kwetsbare zwangeren, moeders en / of vrouwen. De behandeling omvat het gehele spectrum vanaf problematiek tijdens de wens voor gezinsuitbreiding (zoals bijvoorbeeld bij een IVF-traject), het krijgen en hebben van een kind en daarnaast de moeders van kinderen die tijdens of na de bevalling zijn komen te overlijden. Er is een samenwerking met Freya, een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Heb je een kinderwens?

Ongewenste kinderloosheid

Ook kunt u bij de praktijk terecht voor aanpassing, verdriet en / of rouw door ongewenste kinderloosheid.

Onderzoek laat zien dat de droom van het ‘moeder worden’ al op jonge leeftijd vaker aanwezig is. Het is dan ook niet zo wonderlijk dat dit op meerdere facetten rouw en verdriet met zich mee kan brengen als deze wens onvervuld blijft. Het stel moet zich aanpassen naar een nieuw leven zonder kind, iets wat in iedere rol of fase verschillende soorten gevoelens met zich mee kan brengen, zoals bijvoorbeeld verdriet en / of boosheid. Samen kijkt u  hoe deze gevoelens er ook mogen en kunnen zijn, naast het aangepaste leven zonder één of meerdere kinderen. Hoe lukt het om dan geluksmomenten te kunnen ervaren, naast die gevoelens van verlies en verdriet.

Wat is EMDR Therapie?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Een verklaring voor de werkzaamheid van EMDR is dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met het maken van oogbewegingen of een andere vorm van belasting van het werkgeheugen, ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen zowel levendig als intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. Maar het zo snel mogelijk volgen van de vingers van de therapeut, zoals dat bij EMDR gebeurt, kost ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

Bij EMDR in de natuur kan een andere vorm van werkgeheugenbelasting toegepast worden.

EMDR therapie
EDMR therapie met vinger

Wanneer word gebruik gemaakt van EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Na de intake volgt een adviesgesprek waarbij besproken wordt wat nodig is voor een verbeterd welzijn. Cognitieve gedragstherapie (CGT), EMDR en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) zijn therapieën waar voornamelijk gebruik van wordt gemaakt. Bij trauma, depressieve – en / of angstklachten, maar ook bij bijvoorbeeld zelfbeeldproblematiek kan met EMDR worden gewerkt. Wanneer de EMDR online is, wordt gebruik gemaakt van Psylaris (remote-EMDR) – een beveiligd systeem. 

Wandeltherapie

‘Heilige geloof in de werking van de natuur op de psyche’

Uit wetenschappelijke onderzoeksresultaten is veelal naar voren gekomen dat de mens eerder en gemakkelijker communiceert tijdens licht fysieke inspanning zoals bijvoorbeeld tijdens het wandelen. Daarom maak ik hier graag gebruik van wanneer de situatie van de cliënt(e)(n) het toelaat.